22. 6. 2018

Pozvánka na letní festival "Hvarská letní představení"

Hvarská letní představení ( Hvarske ljetne priredbe), konané poprvé v roce 1961, patří k nejstarším letním kulturním festivalům na pobřeží Jadranu. Malebné prostředí historického města Hvaru a bohatý hudební, dramatický a folklorní program přitahuje každoročně nejen tisíce návštěvníků této oblíbené turistické destinace, ale i stovky umělců z Chorvatska a zahraničí, kteří rádi na festival přijíždějí, aby tu vystoupili pod širým nebem nejslunečnějšího ostrova a vychutnali si kulturní atmosféru tisíciletého města.

Právě lokality, kde se představení odehrávají, jsou velkým magnetem pro všechny zúčastněné. Za nejpůsobivější se pokládá atrium františkánského kláštera ( Klaustar franjevačkog samostana) z 16. století, které je ideálním prostředím pro koncerty komorní hudby. Slavnostní zahájení vždy probíhá na nejkrásnějším hvarském prostoru – na Náměstí sv. Štěpána ( Trg sv. Stjepana), kam se vejdou i velké hudební soubory a spousty diváků. Nezapomenutelné jsou také koncerty vážné hudby v katedrále sv. Štěpána, dominantě hlavního náměstí, koncerty v blízkém renesančním letohrádku Hanibala Luciće ( Ljetnikovac Hanibala Lucića), divadelní a taneční představení na letní scéně bývalého kláštera sv. Venerandy ( Veneranda) nebo večery dalmatských písní v pevnosti Fortica (Tvrdjava Fortica nebo Španjol), která se tyčí vysoko nad městem.

Hvarské letní představení bývaly také nejdelším festivalem na Jadranu, protože začínaly po velikonočních svátcích a trvaly až do poloviny října. Cílem organizátorů vždy bylo zprostředkovat obyvatelům Hvaru a jejich hostům kvalitní umělecké zážitky s důrazem na díla chorvatských skladatelů.

Festival se letos koná od 10. června do 28. září. Oproti dřívějším zvyklostem přinese změnu celé koncepce. Hlavní program soustředí na červenec a srpen, kdy vystoupí renomovaní hudebníci a umělci a uskuteční se nejúspěšnější divadelní představení uplynulých let. V červnu a září dostanou prostor lokální kulturní a umělecké soubory.

Program 57. ročníku "Hvarských letních představení: www.hvarsummerfestival.hr


Zdroj informací:
Fotografie
Náměstí sv. Štěpána
Nám. sv. Štěpána
Náměstí sv. Štěpána
Nám. sv. Štěpána
Františkánský klášter
Františkánský klášter
Františkánský klášter
Františkánský klášter
Letohrádek H. Luciće
Letohrádek H. Luciće
Pevnost Fortica
Pevnost Fortica
Další zprávy