28. 10. 2008

Tradiční fešta v Jelse

Poslední víkend v srpnu se v Jelse každoročně koná velmi oblíbená "Fešta vina" (Slavnost vína), která je v současné době největší zábavní akcí na celém ostrově. Sjíždějí se na ni místní i turisté z širokého okolí. Návštěvníci ostrova se dokonce snaží přizpůsobit svůj příjezd či odjezd tak, aby o slavnost nepřišli. Díky své atmosféře a bohatému zábavnímu programu je stále populárnější, takže o ní referuje i celostátní chorvatský tisk.

Slavnostní zahájení se koná již v pátek, ale hlavní program probíhá v sobotu. Páteční večer začíná vztyčením vlajky a průvodem dechového orchestru po nábřeží; pokračuje přehlídkou osvětlených lodí na moři a samozřejmě hudbou.

Po oba dny lze v mnoha stáncích lze po oba dny ochutnat místní speciality, a to za přijatelnou cenu, např. různé pečené ryby, grilované krevety či olihně, čevapčići, pečené maso, sýry, pršut apod. Milovníci vína mohou ochutnat z nabídky hvarských vinařských závodů i místních pěstitelů. Kdo raději pivo, také si přijde na své, ale "fešta" je věnována především vínu.

Hlavním magnetem sobotního programu jsou tradiční soutěže. Od odpoledních hodin zápolí dobrovolníci z řad místních i návštěvníků v různých kuriózních disciplínách. První jsou oslí dostihy, v nichž mládež na hřbetech oslů má co dělat, aby se udržela a proběhla trasu od startu do cíle. Ne všem se to podaří. Další je přetahování lanem nad zálivem v přístavu. Pokud si někdo myslí, že jedno družstvo silných mužů musí zákonitě skončit koupelí v moři, může být trochu zklamán. Už za tmy se soutěží v poslední disciplíně, kterou je šplh po laně na čas. Kdo nejrychleji vyšplhá nahoru a dotkne se připevněného pršutu, získá ho. Aby to nebylo příliš jednoduché, lano visí nad mořem a jeho konec spočívá ve vodě, takže borec startuje z vody. Případné pády jsou však bezpečné.

Hudební program je pestrý a lze si vybrat z mnoha žánrů. Na hlavní scéně umístěné na náměstí vystupuje některá z chorvatských hvězd rockové či populární hudby. U radnice se mladí hromadí u diskžokeje s elektronickou hudbou a pohupují se do rytmu. Na opačné straně nábřeží se hrají lidové písně k poslechu i tanci. A o kousek dál trochu překvapí scéna s latinskoamerickou hudbou, ale díky dvěma šikovým tanečnicím není ani tady nouze o publikum. Slavnostní Jelsa je opravdu hlučná, ale baví se všichni.

I stánků se suvenýry je tu při slavnosti více než obvykle. Lákají turisty jak na místní suvenýry (sušenou levanduli, levandulový olej, nakládané olivy, med, olivový olej, víno, rakiji apod.), tak na suvenýry které jsou k dostání všude, např. mušle (vesměs z dovozu), bižuterie, textil, kabelky, obrázky apod. Kromě toho se prodávají balónky a další pouťová lákadla pro děti.

Když každého návštěvníka nakonec unaví sledování soutěží a obcházení atrakcí, chce posedět v některé z restaurací či kaváren v centru dění, pozorovat z křesílka slavnostní rej, poslouchat hudbu a bavit se. V podnicích na náměstí a na nábřeží je těžké najít volné místo, i když číšníci kmitají a umisťují další a další improvizovaná sezení. Ten den se snaží, těžko stíhají, ale výdělek určitě stojí za to. Pro všechny je fešta jen jednou do roka!

Fotografie
Oslí dostihy
Oslí dostihy
Po první rozjížďce
První rozjížďka
Jedno z mužstev v akci
V akci
Jeden ze stánků
Jeden ze stánků
Krájení pršutu
Krájení pršutu
Kapela na hlavní scéně na náměstí
Hlavní scéna
Publikum při soutěži ve šplhu
Při soutěži ve šplhu
Nabídka rybích pokrmů
Rybí pokrmy
Grilované olihně
Grilované olihně
Osvětelné náměstí
Osvětelné náměstí
Klaun
Klaun
Šplhání po laně
Šplhání po laně
Další zprávy